top of page

Tesla on uusi Toyota

Päivitetty: 22. elok. 2023

Espoossa Tesloja kutsutaan leikkimielisesti uudeksi Toyotaksi, mutta on siinä ripaus tottuuttakin!Tesla on uusi ToyotaTesla Model S tuli markkinoille vajaat kymmenen vuotta sitten ja autotoimittajat innostuivat vertailemaan sitä saman hintaluokan perinteisiin luksusmalleihin, kuten Mercedeksen S-sarjaan. Monien silmissä Tesla oli luksusbrändi ja olihan toki hintakin sen mukainen - Model ässästä sai pulittaa pitkälti toistasataa tuhatta, niin kuin vielä tänä päivänäkin.


Visionääri Elon Muskin strategiassa ei ollut kuitenkaan tarkoitus tehdä Teslasta pelkästään luksus brändiä raharikkkaille, vaan päällimäinen tavoite oli päästä massamarkkinoille edullisempien mallien myötä. Tesla Model 3 & Y ovat ollleet valtaisa menestys amerikkalaisvalmistajalle ja tänä vuonna model Y kamppailee tasaväkisesti Toyota Corollan kanssa maailman eniten myydyimmän auton tittelistä - Viimeistään nyt voidaan siis todeta, että Muskin toive on toteutunut.


Vielä tätäkin kiusallisempi asia on se, että Tesla on on päihittänyt Toyotan niiden leipälajissaan - auton valmistuksessa. Tesla tekee tällä hetkellä ylivoimaiseti parasta katetta kaikista autovalmistajista (poislukien superautovalmistajat). Monella on vaikeuksia tehdä edes plussa merkkistä tulosta sähköuatoilla, kuten Fordin viimeisestä tuloslaskelmasta voi hyvin todeta.


Kaikista eniten tämä todennäkiöisesti kirpaisee kuitenkin Toyotaa, joka on tunnetusti ollut autovalmistuksen pioneeri ja maailman suurin autovalmistaja. Nyt he joutuvat toteamaaan, että heidän etumatkansa autonvalmistuksessa on kääntynyt takamatkaksi. Jotain tästä kertoo sekin, että Toyotan johtohenkilö antoi hiljattain haastattelun Automtoive News lehdelle, jossa hän kuvaili Teslan tuotantopaa sanoilla - Truly a work of art! Se jos joku on varmasti aiheuttanut kitkaa Toyotan johtoryhmässä.


Eikä tässä vielä kaikki. Yksi Japanilaisvalmistajan menestyksen kulmakivista on ollut autojen pienet käyttökulut, joka on perustunut luotettavaan ja taloudelliseen voimalinjastoon. Nyt sähköautoilun aikakaukaudella sitäkin joudutaan katsomaan uudesta perspektiivistä. Teslassa ei ole huolto-ohjelmaa ja sähköllä ajaminen on monin verroin edullisempaa kuin polttomoottoriautolla. Ainoastaan hankintahinnassa perinteinen polttomoottori on vielä edullisempi, mutta sekin etumatka saattaa kuroutua umpeen uuden Tesla kakkosen myötä.


Tesla pelaa siis samoilla vahvuuksilla, mistä Toyota on tullut tunnetuksi ja se näyttää olevan yhä menestys resepti - Tesla on uusi Toyota!

Comentários


bottom of page